Kyšius imti Lietuvoje- prestižas?

Jau minėtame NTA renginyje, vykusiame pirmadienį, buvo pristatytas dar vienas- VRM užsakymu atliktas gyventojų nuomonės tyrimas. Apklausą vykdė “Baltijos tyrimai”. Nieko naujo lyginant su “Vimorus” tyrimais lyg ir nėra. Tie patys 10 procentų respondentų tepripažino turėję realios patirties su teismais. Tokie tyrimai jokie ne reprezentaciniai ir apie tai jau šimtą kartų kalbėta.

LentelėTAČIAU atkreipkim dėmesį į įdomų faktą. Apie 80 procentų respondentų laiko teismus korumpuotais arba dalinai korumpuotais ir panašiai toks pats skaičius laiko teisėjo darbą prestižiniu. Tai ką tai sako apie pačių respondentų mentalitetą? Kad kyšius imti — prestižas? Įdomu kokia koreliacija tarp tų respondentų, kurie laiko teismus korumpuotais ir tų, kurie laiko teisėjo darbą prestižiniu.

 

Dar ko pasigedau minėtame tyrime- tai atskirai tų apie 300 respondentų, turėjusių patirties teismuose atskiros analizės. Aišku 300 gal ir mažoka, bet visgi ne “Vilmorus” 100.

8 thoughts on “Kyšius imti Lietuvoje- prestižas?

  1. Comment

    Keistai jūs čia tarsi ant baltų arklių nušuoliavone minčių pievomis sujungdami du visiškai nesusijusius dalykus – profesija gali būti prestižinė, tačiau joje gali būti susėdę visai to neverti žmonės. Todėl pasakymas kad profesija prestižinė visai nereiškia kad žmonės mano kad kyšius imti yra gerai.

    Kitas dalykas – kaip suformuluotas apklausos išvada – ” Apie 80 procentų respondentų laiko teismus korumpuotais arba dalinai korumpuotais”. Apklausos nemačiau, bet iš suformuluotos išvados galima susidaryti vaizdą apie klausimus. Ką reiškia “dalinai korumpuotas”? Mano supratimu “dalinai korumpuotas” reiškia, jog užtenka kad vienas teisėjas būtų korumpuotas ir jau galima tvirtinti, kad sistema dalinai korumpuota. O tokių teisėjų tikrai yra. ir ne vienas. (Per TV rodė – pats mačiau :) ). Todėl, kad ir kaip jums tai nepatiktų, formaliai tie 80% respondentų teisūs, o tie 20% kurie galvoja kad VISI (be išimties) teisėjai “be nuodėmės” yra ko gero iš kito pasaulio arba nesuprato klausimo (arba jį suprato kitaip nei aš).

    P.S. Iš karto sutariam, kad tokios apklausos vertės nediskutuojam. Klausimai suformuluoti taip, kad kitokio rezultato ir negali būti. Iš bendro vaizdo aišku kad apklausos rengėjai norėjo pavaizduoti teismus kaip korupcijos liūną, apklausų įmonė vykdo užsakovo valią. Taškas.

    Reply
    1. A.Cininas Post author

      Gaila, kad nepažiūrėjote pačios ataskaitos. Nuoroda į ją yra mano poste. Įdėjau dar būtent tas atsakaitos dalis, kuriomis rėmiausi.
      Čia palyginimas tų skaičių- spręskite pats.
      Nesutinku, kad užsakymas tyrimui tendencingas, nes daryta PD užsakymu. Kaip parodė prof. G.Valicko tyrimas- policijos ir teismų reitingai glaudžiai koreliuoja. Tai policijos departamentui “užsakyti” žemus reitingus teismams reiškia patiems sau duobę kasti.

      Reply
      1. Comment

        Taip, iš tiesų turiu pripažinti nepažiūrėjau pačios prezentacijos ir kas užsakė tyrimą, nes mane “užkabino” tokia provokuojanti blogo įrašo atraštė. Tad dėl tyrimo tendencinumo tenka pripažinti kad tikrai klydau. Užmečiau akį į prezentaciją, tai galiu pasakyti kad po iškilo dar daugiau klausimų Eglei Vileikienei. Ypač būtų įdomu išgirsti kaip ji pati traktuoja savoką “dalinai korumpuoti” ir ar ji tikra kad respondentai tą suprato teisingai.

        Dėl “profesijos prestižo” ir “kyšių ėmimo” korealiacijos (ar tiksliau – nekoreliacijos) lieku prie savo nuomonės. Pravesiu analogiją – lygiai taip pat R.Pakso prezidentavimo metu aš maniau kad Lietuvos Prezidentu būti yra prestižas, nepaisant to kad R.Paksas man neatrodė sektinas autoritetas. Bet dėl to, kad prezidento “profesiją” laikau prestižine tikrai nereiškia kad manau jog visokie ryšiai su užsienio slaptosomis tarnybomis, draugų protegavimas būnant bet kokio lygio valdininku ar kt. panašūs dalykai būtų gerbtinas dalykas.

        Reply
        1. A.Cininas Post author

          Iš tiesų, prestižo sąvoka subjektyvus dalykas. Vienam- prestižas yra turėti tokią profesiją kur gali velniop pavaldinius siuntinėti, kitam- galimybė būti viešumje. Mano prielaida, kad APIBENDRINTAS respondentų suvokimas apie prestižą gali būti su kriminalo kvapeliu. Štai vėlgi tie patys gelbėtojai- vos ne šventųjų įvaizdis- bet prestižo mažoka. Bet tai tik prielaidos.

          Reply
  2. adomas

    P. cininas sneka visiskas pievas. Jau yra Lietuvoje mastanciu zmoniu, ne taip jau lengva jiems ibrukti savo kvaila nuomone. Nors labai abejoju, kad ir jus taip galvojate kaip rasote.

    Reply
    1. A.Cininas Post author

      Aš niekam nebruku savo nuomonės. Aš tik klausiu ar Lietuvos liaudis profesinį prestižą sieja su galimybėmis neteisėtai pasipelnyti.

      Reply
      1. balietis

        Tai čia reikėjo toje apklausoje dar porą klausimų užduoti:
        1. Ar laikote muitininko profesiją prestižine
        2. Ar laikote kelių policininko profesiją prestižine
        greičiausiai respondentai nelaikytų šitų profesijų prestižinėm. O, pavyzdžiui, gydytojo ar Seimo nario laikytų.

        Tai čia aš lenkiu prie to, kad ne kiekviena “korumpuota” profesija yra prestižinė, bet kyšiai profesijos prestižui netrukdo. Va tokia kultūrinė terpė.

        Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.